Portvin, kønne kakler, lave priser, lækre strande og en smuk by. At besøge Porto er som at blive forelsket for første gang. Sanserne åbner sig og man vil bare have mere og mere.

Her får du min personlige rejseguide til Porto, som præsenterer forskellige sider af Portugals næststørste by.

Hus med kakkelfacade i Porto
De gamle huse med kakkelfacader finder man overalt i byen.

Portræt af Porto

Porto er for Portugal, hvad Aarhus er for Danmark. Den næststørste by, der forener storbycharme med provinsidyl. Der bor godt 300.000 i byens centrum og hele 2,4 mio. mennesker i området. Det er en klat, men Porto føles aldrig overrendt.

Her er plads nok op og ned ad de bakkede gader, de brede alleer og den lange havnepromenade. Det kræver blot gode ben og et nysgerrigt sind, så kan du hurtigt komme ind i bydele, hvor du ikke finder andre turister.

Som navnet antyder, er Porto byen at besøge, hvis man som jeg elsker portvin. Langs floden, i bydelen Vila Nova de Gaia, kan du besøge det ene portvinshus efter det andet. Mange med flere hundrede år på bagen. Det er også her man kan hoppe ombord på en båd og betragte den bakkede by med de karakteristiske broer.

Både foran huse i Porto - illustration til indlæg med rejseguide til Porto
Portvinshusene ligger side om side. Tidligere sejlede bådene langs floden for at transportere egetræstønder. i dag er det turister, der bliver transporteret.

Et særligt besøg

Der er så meget at opleve i byen, fra paladser, museer og kirker til smalle smøger og parker, hvor lokale holder til. Jeg holder meget af at “fare vild”, når jeg kommer til en by, jeg aldrig har været i. Det plejer at give uventede oplevelser, som ofte er klarere minder end dem, jeg får ved seværdighederne. Således også i Porto.

Min veninde og jeg tog en sporvogn og stod af ved endestationen. En gåtur op ad en gade førte os gennem en park, hvor grupper af ældre mænd sad og spillede kort. Der er masser af parker i Porto og ofte kan man være heldige som os at opleve koncentrerede kortspillere.

Mænd spiller kort i en park i Porto

Efter at have indsnuset den gode stemning, drev vi videre og stod pludselig foran en åben låge.

Her åbenbarede sig to rækker lave rækkehuse overfor hinanden. Vasketøjet hang og duftede langs husene, blomster stod i krukker ved de kulørt malede hoveddøre og en smal sti adskilte de to rækker huse.

En kvinde på vej til arbejde standsede på fortorvet og fortalte os, at nok så det idyllisk ud, men det var et fattigt område uden meget plads i husene. Havde vi lyst til at se mere? Om vi havde!

Fattigt kvarter i Porto

Det førte til et besøg hos en sød, gammel kone, som viste os sit skab med kaffekopper med hundemotiver. Alt var småt i hendes hjem, undtagen glasskabet. Lavt til loftet, få kvadratmeter og et miniaturekøkken. Derudover en smal trappe til førstesalen, som bestod af en sovealkove og en mini-stue. Indtil for nylig havde hendes nevø boet deroppe med sin kone og to børn. Svært at forestille sig, men vores værtinde anså det ikke for et problem.

‘Vil I se udsigten?’, spurgte hun.

‘Meget gerne’.

Hun førte os ud på stien ned til en mur i bunden af stien. Her tog hun en stige og bød os op på den. Udsigten over floden og alle broerne var betagende. Stolt var hun og imponerede var vi over hendes evne til at finde glæden i det små.

Kvinde i sit hjem i Porto.

Top 5 seværdigheder

  1. Broen Dom Lios l, som er designet af Teófilo Seyrig, en af Gustave Eiffels elever. Og ja, det er den Eiffel. Manden, der har skabt Eiffeltårnet. Når man ser broen, er det tydeligt, hvor inspirationen stammer fra.
  2. Katedralen Sé Do Porto, som stammer fra 1200-tallet og er et mesterværk med malede kakler, der viser scener fra bibelen. Her er også den vildeste udsigt over hele byen.
  3. Livraria Lello. Verdens mest ikoniske boghandel. Faktisk er den så speciel, at folk står i kø for at komme ind og boghandeleren er blevet nødt til at tage entre. Den bliver dog fratrukket prisen, hvis man køber en bog derinde. Boghandelen er vidunderlig smuk, men populariteten nåede nye højder takket være Harry Potter-bøgerne. J. K. Rowling boede i Porto en periode og det siges, at inspirationen til Hogwarts stammer fra hendes hyppige besøg i Livraria Lello.
  4. Banegården São Bento. Hvorfor dog det? Fordi det er den smukkeste togstation i verden. Ude såvel som inde viser blå håndmalede kakler scener fra Portugals historie og man glemmer helt at trække vejret over al den storhed. Ikke til at komme udenom hverken i denne rejseguide til Porto eller som turist.
  5. Portvinshusene. Man er et skarn, hvis man ikke vælger en guidet tur samt vinsmagning i et af de traditionelle portvinshuse. Portos velstand og historie hænger tæt sammen med fremstillingen af de søde hedvin. Portvinen blev opfundet af britere, som slog sig ned i Portugal i 1600-tallet. I dag er mange af husene stadig ejet af familiemedlemmer, som er blevet mere portugisiske end britiske efterhånden, som tiden er gået.
Indenfor i Portos banegård, hvor man kan se kakkelvæggene.
Banegården er Portos overraskelse. Jeg har aldrig set noget lignende på og i en togstation.
Dom Luis l. broen i Porto.
Broer forbinder den ene side af Porto med den anden. Her er det den berømte Dom Luis l.

Shopping i Porto

Der er et væld af butikker i byen – lige fra de små, lækre specielbutikker til storcentre og stangvare-butikker. Her er to meget forskellige shoppingmuligheder:

Rua de Santa Catarina er en lang gade spækket med forretninger. Her er forretninger som Zara, Mango og H&M, men man finder også små, interessante butikker med italiensk og portugisisk design, der ikke sælges i Danmark. Den elegante og berømte Majestic Café ligger også på gaden. Et besøg kan anbefales, omend priserne er på niveau med danske priser.

Markedet Mercado de Bolao er et udendørs marked med massevis af boder, hvorfra der sælges frugt, grønt og andre madvarer. Her kan du købe spiselige souvenirs, men du kan også finde spændende portugisisk brugskunst og vintagetøj.

Majestic cafe i Porto set indefra.
Majestic Café er en elegant cafe, hvor datidens kunstnere nød at hænge ud.

Det skal du drikke

Det er svært at komme udenom den portvin, når man skriver en rejseguide til Porto. Vi besøgte portvinshuset Graham’s, hvor vi fik en guidet rundvisning blandt de store egetønder samt en introduktion til fremstillingen af den søde vin.

Selve vinsmagningen havde vi dog størst glæde af, da vi fik smagt hele ni forskellige slags portvin. Den kvikkeste i flokken havde nemlig sørget for, at vi fik forskellige smagsprøver, så vi også kunne bælle de dyre vintage-vine i os.

Aftenens bedste måde at se solnedgang på er fra Porto Cruz’ tagbar ved vandet i Gaia. Udsigten er fænomenal og deres drinks ligeså.

Karen og Susanne tester portvin i Porto.
Jeg ligner en, der er misundelig over Susannes portvin. Heldigvis fik vi alle rigeligt og valgte en favorit: Six Grapes fra Grahams.
Rejseguide til Porto - her Sandemans vinhus med en svævebane over sig.
En af verdens mest kendte portvinsproducenter sandeman ligger ved floden. Her kan man naturligvis også få en rundtur og prøvesmagning.

Det skal du spise

Porto har sin helt særlige ret: Francesinha. Den er ikke for kostforagtere eller vegetarer stopfyldt af kød, som den er. Retten består af brød spækket med krydret pølse, skinke og bøf. Over herligheden er der spejlæg samt et tykt lag smeltet ost, og i bunden krydret tomatsovs.

Torsk er voldsomt populært i Portugal og bruges i adskillige retter, især de saltede og røgede klipfisk, på portugisisk: Bacalhau. De kan fås grillet, som hovedingrediens i friterede fiskefrikadeller, i en ret med kartofler, æg, persille, hvidløg og løg, bagt med brødkrummer og hvidløg. Ja mulighederne er uendelige. Portugiserne mener, at der findes en bacalhau-opskrift for hver dag i året.

Pastel de Nata, kaffe og juice på fortorvsrestaurant i Porto.
Friskpresset appelsinjuice, en kop stærk kaffe og en Pastel de Nata så er dagen begyndt.

Pastel de Nata stammer oprindeligt fra Lissabon og er portugisernes kage no. one. En linseformet, sprød dej med et tykt lag creme i midten. En rejseguide til Porto er ikke fuldendt uden en anbefaling af disse lækre kager.

Sardiner er en delikatesse i Portugal. De grilles, marineres og spises på et utal af måder. Jeg er ikke selv sardinspiser. Til gengæld var jeg vild med de smukke sardindåser fra butikken Mundo Fantástico das Conservas Portuguesa:

Sardiner i dåse i en portugisisk butik. Ill. til rejseguide til Porto.

Sådan kommer du til Porto

RyanAir har direkte fly til Porto fra København. Flyveturen tager ca. tre en halv time og billetterne er naturligvis dyrest i højsæsonen. Udenfor sommersæsonen kan man få en returbillet helt ned til 500 kr., hvis man er fleksibel i forhold til rejsedage.

Du kan også flyve til Lissabon og tage toget. Det tager 2,5 time og koster ikke mere end 10 euro.

Det kan ikke betale sig at spekulere i busser o.lign., når man ankommer til Portos lufthavn. Der er ikke mere end max. en halv time til centrum og en Uber koster ca. 100 kr. En taxa er ca. 50 kr. dyrere. I det hele taget er både Uber og taxaer geniale at bruge i byen, da prisen er rørende lav.

Svævebane i Porto som illustration til en rejseguide til Porto
Vi sad på Porto Cruz’ tagbar og havde denne udsigt. Ikke dårligt.

Her kan du bo

Vi lejede en lejlighed på Rua de Miguel Bombarda gennem airbnb. Et perfekt sted at bo, da det er tæt på centrum og Portos hipster-område med gallerier, vintagebutikker og cool cafeer.

Læs mere om Portugal

Her er det mest cool sted i Lissabon

Ren afslapning ombord på en husbåd

Annonce

fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *