Der er mange seværdigheder i Abu Dhabi, som er er spændende at opleve på nært hold. Her er nogle af dem.

Et sted man ikke må gå glip af, når man besøger hovedstaden i De Forenede Arabiske Emirater, er præsidentpaladset, også kaldet Qasr Al Watan, der ligger i den yderste spids af byen ud mod havet. Det hele er nydeligt koordineret i forhold til os mange besøgende, og man køres fra besøgscentret op til paladset i busser.

Man må ikke have mad eller drikkevarer med, så sikkerhedsvagterne trækker på smilebåndet, da jeg afleverer min pakke med ris-kiks, som jeg ellers bare havde taget med, hvis jeg skulle gå lidt sukkerkold i varmen. Den bliver udstyret med et nummer, og så kan jeg hente den ved disken, når jeg kommer tilbage. Jeg fniser, da jeg en times tid senere samler den til mig igen.

Præsidentpaladset, også kaldet Qasr Al Watan, er ligesom Sheikh Zayed moskéen et betagende studie i hvidt i hvidt. Paladset ligger på en pynt ud mod havet i den ene ende af byen.
Præsidentpaladset, også kaldet Qasr Al Watan, er ligesom Sheikh Zayed moskéen et betagende studie i hvidt i hvidt. Paladset ligger på en pynt ud mod havet i den ene ende af byen.

Hvor en af verdens største moskéer, Sheikh Zayed Moskéen, er et studie af hvidt marmor i alle afskygninger, så er præsidentpaladset et fuldstændigt overdådigt detaljeorgie i 23 karat guld. Man bliver unægtelig mundlam, når man entrer bygningen, der udenpå også er holdt i hvidt og guld ligesom moskéen.

Var man ikke overbevist før, så bliver man det nu – det her land har penge! Der er så meget guld, at man glemmer at trække vejret for en stund. Det kan ikke forklares, det skal opleves – mere er der ikke at sige om den sag.

Lysekrone på 12 tons

Man kan få adskillige timer til at gå med at studere detaljer i præsidentpaladset. Interiøret er holdt i hvidt og 23 karat guld. Tag ekstra hukommelseskort med til dit kamera, man går amok i billeder.

I et tilstødende rum kan man se alle de gaver, som præsidenten har modtaget gennem årene – det er alt lige fra en komplet japansk samurai-dragt til store sølvfigurer, medaljer og ordner til eksklusive håndindbundne udgaver af koranen.

Et sted, som man heller ikke glemmer lige foreløbig, er salen, hvor alle møderne med præsidenten bliver afholdt.

Det, der især fanger øjet her, er faktisk lysekronen i loftet. Den er så stor, at der er en trappe inden i den, så man kan gå derinde, den vejer 12 tons og består af 350.000 stykker krystal. Man mangler ord! Den er megastor, men passer fuldstændigt perfekt ind i resten af interiøret.

Guldsal i Abu Dhabis præsidentpalads, en af de mange seværdigheder i Abu Dhabi.

Strandpromenade med skyskrabere

For lige at fordøje indtrykkene, gik jeg fra udgangen af præsidentpaladset og ned mod området ved Corniche beach. Det er en sandstrand ud mod havet, men på den anden side ligger en form for strandpromenade med udsigt til hotellerne, der også i Abu Dhabi i de fleste tilfælde er skyskrabere.

Hovedstaden har altså også skyskrabere, men det er som om, de er lidt mere fordelt og ikke virker helt så high tech-kunstige og sterile som i Dubai, men det er nok en smagssag. Jeg følte mig bedre tilpas i Abu Dhabi end i Dubai. Det er selvfølgelig helt individuelt, hvad man mener om det.

Dette imponerende syn møder én, når man kommer ud fra præsidentpaladset. Her kan man rigtigt få et indtryk af en del af Abu Dhabis skyline. En del af skyskraberne er store hotelkæder.
Dette imponerende syn møder én, når man kommer ud fra præsidentpaladset. Her kan man rigtigt få et indtryk af en del af Abu Dhabis skyline. En del af skyskraberne er store hotelkæder.

Rumskibet er landet

Det er en hyggelig og afslappet gåtur langs Corniche-stranden, og går man længe nok, kommer man hen til Marina Mall, som er et stort indkøbscenter helt og fuldt på højde med Mall of the Emirates og Dubai Mall i Dubai. Man kan sagtens få sine shoppinglyster styret også i Abu Dhabi. Pengene kan man altid få brugt i De Forenede Arabiske Emirater. Det er ikke noget problem overhovedet.

Jeg var i Marina Mall d. 31. december, og folk lå på ingen måder på den lade side den dag med hensyn til at handle ind. De gik lige så meget shopamok som på de andre dage. Jeg var nu ude efter noget helt andet. Louvre Abu Dhabi – byens pendant til det klassiske kæmpemuseum i hjertet af Paris. Det måtte jeg ganske enkelt opleve.

Der er en stykke vej derud fra Marina Mall, fordi museet ligger helt ude på en ø i den anden ende af byen, så taxichaufføren og jeg sad i kø i noget tid, inden vi slap op over broen til øen. Hvis man ved, hvad man skal kigge efter, så kan man se Louvre Abu Dhabi på lang afstand. Det har nemlig et pænt iøjnefaldende udseende.

Forleden så jeg helt tilfældigt en udsendelse på tv omhandlende aliens, hvor man nævnte museet. Den ligner nemlig grangiveligt er rumskib, der lige er landet – ja, lidt afhængigt af, hvordan man nu tror, at rumskibe ser ud.

Flot og alsidig udstilling

Ligheden med et nyligt landet rumskib er slående – museet Louvre Abu Dhabi er et kunstmuseum og har en flot samling etnografiske effekter – men bygningen er et kunstværk i sig selv
Museet Louvre Abu Dhabi er et kunstmuseum og har en flot samling etnografiske effekter – men bygningen er et kunstværk i sig selv

Man er slet ikke i tvivl, når man står foran museet. Den ligner noget, der skal signalere et eller andet til folk eller de væsener, der ”kommer ovenfra.” Det er altså lige så meget bygningen, som huser museet, der gør indtryk, som det er selve udstillingen.

De har en ganske flot og anseelig udstilling fra det gamle Grækenland, Egypten, Mesopotamien og Romerriget, det gælder også malerier, figurer, fjerprydelser fra stammer i Sydamerika og samtidskunst. Efter min mening er stedet en krydsning mellem et kunstmuseum og en etnografisk samling – spændende konstellation og flot udstillet.

Det virkeligt sjove er dog bygningen, som er integreret med havet på en meget yndefuld og flot måde, og som giver associationer til et nyligt landet rumskib. Læg også mærke til taget indenfor, det ligner en enorm mosaik og har en virkelig storslået effekt. Både bygningen og udstillingen er kunst.

Der er masser af seværdigheder i Abu Dhabi, så det er bestemt ikke kun Dubai, der er værd at besøge i De Forenede arabiske Emirater. I mit tilfælde var det billigere at flyve til Abu Dhabi end til Dubai, og der er kun små 150 kilometer imellem de to byer, så det er nemt at komme fra den ene by til den anden med bus. Man kan også tage på en dagudflugt fra Dubai og se på seværdigheder i Abu Dhabi.

Læg især mærke til loftet, hvis du besøger en af de kendte seværdigheder i Abu Dhabi, Louvre Abu Dhabi museet.
Læg mærke til loftet, hvis du besøger Louvre Abu Dhabi museet. Det ligner en kæmpemæssig mosaik eller en overdimensioneret stjernehimmel.

Fakta om Abu Dhabi

  • Min flybillet kostede 4.900 kroner over Istanbul til Abu Dhabi.
  • Hvis man vil rejse med bus (både bybusser og langdistancebusser,) skal man købe et rejsekort. Emiratet Abu Dhabi har deres egne kort, som kan købes på busstationen. Dubai har NOL-rejsekort, som også kan købes i Abu Dhabi. Jeg fik kortet gratis, da jeg købte busbillet til Dubai, men det var vist på grund af, at landet havde ”Year of Tolerance” i 2019. Man sætter penge ind på kortene i automater på busstationen og ved de fleste busstop.
  • Turen fra Abu Dhabi til Dubai koster omkring 75 kroner. Det tager ca. to timer at rejse mellem de to byer ad gode motorveje.
  • Der findes hoteller og overnatning i alle prisklasser, men generelt starter hoteller ved omkring 500 kroner pr. nat nogle gange med morgenmad. Det kan godt gøres billigere på hostels og med privat indkvartering. Book god tid i forvejen.
  • Prisniveauet er ret højt i De Forenede Arabiske Emirater, især mad kan være dyrt, men man kan godt få et enkelt måltid for omkring 50 kroner. Tøj, sko og har mindst samme priser som i Danmark. Det er ikke noget specielt billigt land, men med lidt snilde og god planlægning, kan man sagtens rejse rundt og opleve de fine seværdigheder i Abu Dhabi for rimelige penge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *