Vinmageren, gastronomen og fiskeren har en hemmelighed. Jeg er kommet til Brescia i Lombardiet for at lære den.

‘God mad tager tid.’ Gastronomens ansigt lyser op som om, at det er det mest fornuftige, jeg har sagt i mit liv. Vi har været i sving i køkkenet i et par timer. Som aftenen skrider frem, står det klarere for mig, hvorfor det hedder ‘Slow Food.’

Brescia er berømt for mad og vin. Jeg er rejst hertil for at møde de mennesker, som puster liv i provinsens traditioner og kultur. Mit første stop er ​Castelveder​, en vingård i Franciacorta-området. Jeg er på besøg hos en af verdens få producenter af den boblende vin, som er unik for egnen. Her smager jeg på sagerne og lærer at lave pasta på traditionel Slow Food-maner.

Inden middagen spadserer vi en tur. Castelveder ligger på et højdedrag, og mens vi går, ser vi vinstokkene, der breder sig ud over det grønne landskab. Der er noget tidløst over det.

Vi er i selskab med nogle, som har et intimt kendskab til vinen. Camilla Alberti er formand for Strada del Franciacorta, og det er tydeligt, at hun nærer respekt for hvert trin i dens frembringelse.

Camilla Alberti i en vinmark, Brescia
Camilla Alberti er formand for producenterne af italienernes svar på champagne, den boblende Franciacorta.

Franciacorta skal fremstilles på traditionel vis og under nøje observation, fortæller min værtinde. Tålmodighed er en af hovedingredienserne, eftersom hver flaske skal fermentere i månedsvis, før den kan blive serveret. Spørger man her, om den er ventetiden værd, får man et ‘ja.’

Til sammenligning er pastaen let at gå til, selvom jeg nørkler med min dej som om, at jeg har lim på fingrene. Hver del af retten skal tilberedes fra bunden. Min første lektion i Slow Food er, at skal man lave en pesto fra bunden, skal man først gro basilikummen.

Heldigvis bugner køkkenet med ingredienser, som den unge gastronom ​Maria Pasotti​ har bragt med sig. Frisk pasta er en tidssluger. Men det betaler sig at tage sin tid, er hendes budskab til os. Og det gør det i den grad.

Maria Pasotti blander en tallerken med pasta og pesto i køkken.

Sardiner til tørre

Om morgenen sejler jeg til Montisola, der er kendt som ‘oliens ø.’ Dens ældste oliventræer blev plantet, mens øen var et kloster i 1600-tallet, og senere på efteråret høster hundredvis af lokale de unge træer og presser deres frugter.

Her på øen møder jeg en fisker, som er lidt af et lokalt klenodie. Den 80-årige mand tager imod os på kajen, hvor hans båd ligger til. Morgenens fangst tørrer i brisen. Traditionen tro skal sardinerne tørre sådan i fyrre dage.

Fernando Soardo er den fjerde generation af fiskere i sin familie. Han har lært sin søn knebene, ligesom han lærte dem af sin far, og metoden har ikke varieret drastisk, siden Montisolas ældste oliventræ var et frø. I dag er Fernando og hans søn de eneste på øen, som holder teknikken i live, får vi fortalt.

Fiskeren Fernando Soardo og hans søn er de eneste på øen Monteisola, der stadig tørrer sardiner på traditionel vis.
Sardinerne skal tørre i 40 dage, før de kan serveres.
… og her er de så serveret som en herlig frokostret.

Sardinerne, som blev fanget her til morgen, vil en dag blive serveret på Brescias bedste spisesteder. Men først skal fisken tørres, saltes, vaskes, presses og lagres i olie i seks måneder. Der går i alt to år, fra sardinerne bliver fanget, til de bliver solgt. Man kan betegne dem som Slow Food, når det er langsomst.

Til frokost spiser jeg Sardos sardiner på restauranten Locanda al lago, der har udsigt over søen. De smager nøjagtig, som de skal. Jeg tænker på, hvordan mit liv så ud, dengang den gamle fisker hev sardinerne, som nu ligger på min tallerken, op af vandet. Og mon den gamle selv lever til at smage sardinerne, han fangede i dag.

Det tager et helt menneskeliv at bære en tradition, men at nyde den tager kun øjeblik. Hvis jeg har lært én ting af mine værter her i Brescia, så er det, at de gode ting kommer langsomt. Men de er værd at vente på.

Monteisola er en smuk, lille ø, hvor der stort set ikke kører biler.
Selfie ombord på båden til Montisola.

Læs mere om området

Bobler i lange baner: 3 skønne vingårdsbesøg

Eksklusivt besøg på bådværftet Riva

Brescia Tourisms hjemmeside

fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *