Der er mange grunde til at misunde de kongelige, men Sollidens Slott må være en af dem. Det svenske kongehus holder ferie op til ti uger om året i deres sommerslot ‘Solliden’ på Øland og efter at have gået rundt i deres pragtfulde have, får de et ja tak fra mig, hvis de skulle finde på at invitere mig. Selv kalder kronprinsesse Victoria slottet for sit sommerparadis. Og paradisisk er der.

Selve slottet er i virkeligheden en stor villa bygget i italiensk stil, og ligesom “slottet” ikke er prangende, således haven.

Solliden Slot

Dronning Silvia arbejder tæt sammen med slottets gartnere, og resultatet er smukt: staudebede i komplementærfarver, legeområde med solsikker og duftende planter, rosenbede med stærke dufte og en skov, som svenskerne er meget begejstret for – det er nemlig en løvskov i stedet for deres sædvanlige fyrreskove.

Caféerne og boderne er i ‘Brødrene Løvehjerte’-stil og selve nutikken indeholder et stort og temmelig smagfuldt udvalg af souveniers fra den svenske kongefamilie (Jeg kunne selvfølgelig ikke dy mig og købte parfumen ‘Solliden’).

I den mere kuriøse afdeling er der et legehus i voksenstørrelse. Her legede kong Carl Gustaf som barn, og her kommer kronprinsesse Victoria og prins Daniel sammen med døtrene for at lege. Et typisk svensk træhus på toppen af en lille græsklædt bakke.

Bænk med kongelige monogrammer på Sollidens Slot.
Bed i haven på Sollidens Slot.

Fakta

Du kan læse mere om Øland og Kalmar her: Guide til skønne feriedage på Sveriges solskinsø samt Tips til feriebyen Kalmar.

  1. Øland kaldes ‘Solskinsøen’ på grund af øens mange soltimer.
  2. Der er ca. fem timers køretur fra København til Sollidens Sommerslott.
  3. Sollidens Slott blev bygget i 1906 på dronning Victorias intiativ. Siden har det været den svenske kongefamilies sommerslot.
  4. Åbningstider: 15-5 til 31.8: 11-18. 1-9 til 15-9: 11-16.
  5. Entre: Voksne: 95 sv. kr., børn fra 12 til 17: 60 kr. og børn under 12 år har gratis adgang.
  6. Læs mere på hjemmesiden Sollidensslott.se
De svenske flag vejrer foran Sollidens Slot
De svenske flag vejrer foran Sollidens Slot.
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *