You are sixteen going on seventeen
Baby, it’s time to think
Better beware, be canny and careful
Baby, you’re on the brink

Godt nok kunne sixteen skiftes ud med fortysix, men jeg følte mig alligevel som unge Liesl Von Trapp, da jeg stod ved havepavillonen fra nogle af de meste berømte scener i “Sound of Music”. Et stort øjeblik, som filmens fans garanteret kan sætte sig ind i!

Pavillonen ligger i Hellbrunn Slots store park. Den er flyttet dertil bid for bid, og er en af hovedattraktionerne for Sound of Music-elskere, der strømmer til Salzburg. Men der er meget mere at (gen)se dels fra filmen, dels fra virkelighedens Von Trapp-familie. Så følg med her i Vilde Verdens egen guide til Sound of Music filmlocations.

Her boede Maria

Nonnberg (Nonnebjerget) er det ældste kloster for kvinder nord for alperne. Det er bygget i 714, er gået til grunde flere gange på grund af brand m.m., men står nu smukt og troner majestætisk over byen.

Klosteret er det selv samme sted som filmens, og virkelighedens, Maria var novice. Det er her, Maria ankommer til i begyndelsen af filmen. Og det er her, at nonnerne bekymret synger ‘How do we solve a problem like Maria’. Virkelighedens Maria og Von Trapp blev endda gift i klosterets kirke i 1927. Brylluppet i filmen blev dog optaget i St. Michaels Kirke i den hyggelige landsby Mondsee ca. 20 km fra Salzburg.

Edelweiss-blomster som der synges om i musicalen Sound of Music
Alle os fans kender sangen Edelweiss. Og her er den så, den lille blomst.

Vigtige Sound of Music-steder

I filmens begyndelse danser Maria rundt på en plads, og synger ‘I have confidence in me’ på vej til Von Trapps hus. Det gør hun på Residenzplatz, som er Salzburgs absolutte centrum. Det er også her, nazisterne marcherede ind efter anneksionen af Østrig.

Pavillonen på Hellbrunn Slot, som jeg stolt poserer foran på billedet, hørte egentlig til i haven ved det private slot, Leopoldskronn, hvor der var adgang forbudt. Men presset fra alle de forventningsfulde filmfans blev for stort for slottets ejer, så til sidst valgte byen at flytte pavillonen til Hellbrunns park.

En god ide, da dette slot i forvejen er en fantastisk seværdighed! Du kan læse mere om det i mit indlæg her:

Østrigs sjoveste lystslot.

Kirkegården er en af Sound of Musics filmlocations.

Kirkegården ved St. Peters kloster og Franziskanerkirche, hvor familien Von Trapp gemte sig for nazisterne i slutningen af filmen, ligger midt inde i Salzburgs centrum, og er et besøg værd som Østrigs ældste kirkegård. Også selvom scenen måtte optages i en nøjagtig kopi af kirkegården på grund af domkirkens strenge regler om filmoptagelser på deres grund.

Tag elevator op ad bjerget

Do-re-mi-sangen, som Maria og alle Von Trapp-børnene trallede af hjertets lyst, er faktisk optaget flere forskellige steder, dels på Mozartbroen, Mozart Steg, dels i Mirabels vidunderlig smukke slotshave og dels på bjerget Mönchsberg, som er et af Salzburgs fem bjerge.

Du kan tage den lette vej til toppen, nemlig en elevator fra Anton-Neumayr-Platz, og ud over at beundre udsigten kan du smutte på Museum der Moderne, nu du er der. Jeg kan i øvrigt anbefale museets lækre restaurant.

Felsenreitschule betyder sommerrideskolen, men det er en koncertsal, og det var her, filmens Von Trapp’er sang i slutningen af ‘Sound of Music’, før deres flugt fra nazisterne. I virkeligheden har familien Trapp også optrådt her til en kor-konkurrence, men det var meget langt fra ‘Edelweiss’ og filmens sange. Familien Von Trapp sang nemlig altid østrigske viser og folkesange, jodle kunne de også. Du kan se et klip med dem her:

YouTube Von Trapp.

Familien von Trapps hus

Frohnburg Slot på Hellbrunner Allee var Von Trapps hjem i filmen. Det blev bygget i det 17. århundrede som sommerhus til ærkebiskoppen, og i dag er det koncertsal og kollegium for studerende på Mozarteum Music Academy. Der er optaget mange udendørs scener her, så det er et af de vigtige Sound of Music filmlocations, hvis man er en ægte fan. De indendørs scener blev dog filmet i et studie i Hollywood.

Virkelighedens Von Trapp-familie boede i det, der nu hedder Villa Trapp fra 1923 til 1938. Villaen ligger i Aigen lidt udenfor Salzburg. I dag er det et lille hyggeligt hotel, men man behøver ikke at overnatte der (selvom der er umanerlig hyggeligt) for at få en rundtur. Det koster 15 euro for voksne og syv euro for børn, og kan bestilles på hotellets hjemmeside.

Virkelighedens Von Trapp

Kaptajn i hæren, Georg Ritter Von Trapp, havde syv børn med sin første kone, der døde i 1922. Han ansatte en barnepige til sin yngste datter, der led af skarlagensfeber, og endte med at gifte sig med hende tre år efter,  i 1927. De fik yderligere tre børn sammen.

I 1932 mistede familien sin formue på grund af et bankkrak, og i 1937 forlod de Østrig til fordel for USA. Her slog de sig ned først i Philadelphia, siden i Vermont, og turnerede med stor succes som The Trapp Family Singers. Maria Von Trapp har bl.a. udgivet bogen ‘The Story of The Trapp Family Singers’, som inspirerede til filmen ‘Sound of Music’.

I første halvdel af filmen er Von Trapp en striks mand, der ikke bryder sig om sang og musik. Virkeligheden var noget anderledes, for Von Trapp havde allerede sørget for sang- og musikundervisning til alle sine børn, længe inden han mødte Maria.

Læs også mit indlæg om Salzburg samt indlægget om en magisk tur ind i verdens største isgrotte, der ligger tæt på Salzburg.

Om filmen Sound of Music

  • Sound of Music er en af filmhistoriens største succeser.
  • Den er bygget på den virkelige Von Trapp-families historie, og instrueret af Robert Wise.
  • Filmen fik premiere i 1965.
  • I hovedrollerne: Julie Andrews og Christopher Plummer.
  • Filmens udendørs scener er optaget i og omkring Salzburg, hvor man kan se mange af Sound of Music filmlocations.
  • Du kan læse mere om filmen her: IMDB
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *