Der skal ikke mange pip til, før man ender i en heftig diskussion med religiøse fanatikere. Alligevel er Speaker’s Corner fascinerende og fængende.

Engang var det mennesker som Lenin, Karl Marx og George Orwell, der talte på Speaker’s Corner i Hyde Park. Suffragetterne brugte også dette hjørne af parken til at demonstrere og kræve rettigheder for deres medsøstre. Og i 2003 stod skuespillere som Vanessa Redgrave og Tim Robbins og talte på hjørnet i en demonstration mod Irak-krigen.

Traditionen med at tage en kasse med til det nord-østlige hjørne af Hyde Park går helt tilbage til 1860’erne. Alverdens emner er blevet vendt og debatteret, tidligere var religion var kun en mindre del af det. I dag må det stadig være ytringfrihedens mest berømte sted.

Taler foran en lille flok på Speaker's Corner i Hyde Park

Religionskrig

Desværre bliver ytringsfriheden især brugt af dommedags-kristne og missionerende muslimer. Et sted har vi en ældre mand med spyt i mundvigene, som har sat sig for at bevise, at alt andet end hans form for kristendom, er forkert. Til helvede med alle os andre.

Et andet sted står en imam og fører bevis for, at koranens ord er den eneste sandhed. Han læser sætninger op, som direkte beviser, at vi ikke-muslimer er vantro og på vej i det samme helvede som den kristne taler truer med.

En helt tredje taler kan i plancher vise os, hvorfor nogen afrikanere ikke er sande kristne i forhold til… tjah, ham selv måske. Og så har vi dommedagsprofeten, der advarer om jordens undergang.

Muslimsk prædikant på Speaker's Corner i Hyde Park, London.

Sønnike endte på YouTube

Stemingen er tændt og spændt. Mange kommer hver evig eneste søndag for at bakke deres “prædikant” op og kaste sig ud i en debat med folk, der ikke klapper og jubler af ham/hende.

Min søn fik den tvivlsomme ære at være hovedpersonen i et freakshow sat op af muslimmissionæren Mansur Ahamad. En fanatiker, som ikke bruger en talerstol på at få sin holdning ud. I stedet render han rundt med tre venner, der filmer alle de diskussioner, han kaster sig over. Derefter lægges de på YouTube som bevis på agnostikere og ateisters idioti.

Sådan endte sønnike på YouTube efter en udflugt til Speaker’s Corner. Og som du kan se på hans ansigtsudtryk, blev han ikke omvendt:

Marcus Seneca diskuterer på Speaker's Corner  i Hyde Park, London
Marcus i midten prøver med rationelle argumenter, men de slår ikke rigtigt igennem 🙂

Monty Python-show

Det religiøse fylder meget, ja. Der er dog lyspunkter hver eneste søndag – for eksempel unge mennesker, der taler varmt om miljøpolitik, politikeren med noget på hjerte og den evige hippie, som uddeler blomster og spiller hippie-happy musik.

En fast taler, som sjældent får den store opbakning, er manden, der hader kvinder. Det er ren Monty Python og den eneste, der ikke kan se komikken, er vist ham selv.

Speaker’s Corner er underholdning. Det er tankevækkende, af og til skræmmende, af og til morsomt. Gør dig selv en tjeneste at gå derhen søndag formiddag. Der findes ikke noget lignende i Danmark. Måske ligefrem i verden.

Meget mere om London

Hvis du klikker HER, finder du alle mine indlæg om London. Her er både personlige anbefalinger til spisesteder, et overblik over parkerne i byen, museums-oversigter, tips til transport og meget, meget mere.

Du kan finde info om nærmeste undergrund, buslinjer m.m. på Hyde Parks hjemmeside.

Annonce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *