Polsk mad. Umiddelbart er tanken ikke så fristende som fransk gastronomi, men tag ikke fejl. Polen har et folkeligt køkken, som er fyldigt og rig på smag, og især hovedstaden er begavet med en række gode restauranter. Flere af dem omtalt i Michelinguiden og tilmed på et prisniveau, hvor alle kan være med. I hvert fald alle danskere.

Det er nemlig muligt at spise Michelinmad i Warszawa for få hundrede kroner – i modsætning til herhjemme, hvor du skal op på en tusse for at betale et måltid af samme kvalitet. Her er mine personlige bud på dejlig spise i Warszawa – både det folkelige og det fine.

Restauracja Belvedere ved slottet

Det tidligere sommerslot Belvedere ligger i en hyggelig park fuld af blomster, familier på tur og frække, røde egern, der plager om nødder. Når du er i Warszawa, skal du næsten gå en fredfyldt tur i parken, og her kan du passende samle appetit til en vidunderlig frokost.

Belvederes restaurant ligger lige i begyndelsen af parken, og det tidligere orangeri er omdannet til et hyggeligt og klassisk spisested, som har fået L’Assiette Michelin af Michelinguiden.

Her er stofservietter og høje krystalglas, vidende tjenere og en smuk udsigt. Og så er her frem for alt fantastisk mad. Fotoet øverst viser min tatar, som smagte lige så godt, som den så ud. Krydret uden at tage smagen fra det rå kød. Vinen var excellent, og desserten smukke. Se blot min sidemands cheesecake med espresso og chokoladesmag:

Link: Belvedere

Warszawa Wschodnia

Maden er lækker, tjenerne dygtige og service, møbler og alt andet design er tegnet af en kendt, polsk arkitekt. Stedet ligger i Warszawas Soho, og har åbent alle døgnets 24 timer – imponerende, fordi det er kvalitet, der kommer på tallerknerne. Stedet er ejet af kokken Mateusz Gessler, der er dommer i den polske ‘Master Chef Junior’.

Eneste minus er sangerinden, der underholder om aftenen, men ok, det er en smagssag. Jeg var vist den eneste, der blev lidt træt af hendes muzak-syntetiske stemme. Tag dertil, hvis du vil opleve det mere velbeslåede Warszawa i et New Yorkercool pakhus.

Link: Mateuszgessler.com.pl

Vodkarestauranten Elixir by DOM WÓDKI

Her kommer min yndlingsrestaurant. Dels er maden fortræffelig, dels serveres hver ret med to glas vodka, et til før maden, et til efter. Lyder det voldsomt? Det er ikke så heftigt, for vodkaen serveres i snapseglas, og hver eneste vodkavariant er nøje udvalgt, så smagen passer til måltidet.

Restauranten har i alt 250 forskellige vodkavarianter, så selvom maden sagtens kan nydes til vin eller øl, synes jeg, at det er synd ikke at gå all in og skåle i polakkernes nationaldrik.

Warszawas torvehaller

I København har vi Torvehallerne, i Warszawa har de Koszyki. En imponerende flot markedshal med 18 restauranter og cafeer, specielbutikker, barer osv. Jeg blev specielt forelsket i chokoladebutikken med kunstnerisk dekorerede chokolade, men kan i det hele taget anbefale en tur i den flotte hal.

Den er bygget i begyndelsen af 1900-tallet, men blev lige som det meste andet hårdt ramt under 2. verdenskrig. I dag er den genbygget, renoveret og supermoderne samtidig med, at respekten for den oprindelige bygning er bevaret. Hallen åbnede for et år siden.

Frokost i markedshallen: Andeæg serveret på baconbund med friske asparges og passionsfrugt-sauce.

Ægte polsk mad

Hippe restauranter med smukt anrettet mad er helt i roden, men solid bondekost uanset land er altså det bedste! På Dawne Smaki kan du vælge blandt polske specialiteter, lige fra and med tranebær til dumplings, fra marinerede sild til kartoffelpandekager og svineskank.

Begynd måltidet med en zurek, en suppe, der er lavet af rug med små stykker røget pølse eller skinke i. Det er en mættende suppe med en interessant smag, og du har ikke rigtigt været i Polen, hvis du ikke smager den. Nogle restauranter serverer den i et udhulet brød. Det gør de ikke her, men smagen er skøn. Og hvis du er heldig, bliver måltidet akkompagneret af musikere, der spiller klassisk musik.

Og så er der Michelinstjernerne

Senses: Michelinguiden har givet denne restaurant en stjerne for sin høje standard, fine smagsnuancer og gode råvarer. Og så får den disse ord med på vejen: ‘Innovativt kreativtog til tider dramatisk. Høj kvalitet, et besøg værd’.

Atelier Amaro: Også dette sted har fået en stjerne. Restaurantens menukort tager udgangspunkt i naturen, og maden skulle være vanvittig smukt anrettet.

Læs også mit indlæg om nationaldrikke samt indlægget om verdens stærkeste sprut, hvor polakkerne har førertrøjen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *