Sri Lanka har otte seværdigheder, der er på Unescos specielle liste over verdens kultur- og naturarv. Det er bla. ekstraordinære historiske og religiøse steder, der er fundet særligt bevaringsværdige og betydningsfulde. To af de betagende lokaliteter ligger i nærheden af hinanden og kan nås på en endagstur fra Colombo.

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Den rejser sig karakterfast i ensom majestæt midt på den tropegrønne slette. Rå og arret lig en usleben diamant. Den udstråler noget ældgammelt, som om den har ligget til hvile der siden tidernes spæde begyndelse. Der er noget udefineret vist og gådefuldt over den. En urokkelig visdom, som menneskeheden endnu ikke synes at være moden til at forstå.

Den fremstår med et uforklarligt slør af noget mystisk, ja, næsten guddommeligt som det volder besvær at beskrive i jordnære ord. Det er som om, den er overjordisk og ved en fejl bare er landet dér fra en anden dimension. Den vil sige os noget. Der er en sælsom hvisken over den. Sigiriya.

Det har regnet hele formiddagen. Vinduesviskerne på Toyotaen har knapt fået hvile, og vi skuler begge med modløse miner op mod en grå overskyet himmel. I små glimt klarer det op, for så blot at styrte ned igen. Jeg sidder utålmodig og piller ved mit kamera.

Utålmodighed under skyer

Sigiriya i Sri Lanka

Den mættede dybblå himmel, som jeg drømte om skulle flankere mine fotos fra Sri Lanka, lader vente på sig. Det er ikke just fotografvejr. Det er svært at forestille sig, at vejret har planer om at ændre sig i positiv retning, men som ved guddommelig indgriben klarer det pludseligt op.

Jeg har strukket hals flere gange og lige så hyppigt spurgt om, hvor langt vi er derfra, og hvornår jeg kan forvente at få et glimt af klippen. Vi nærmer os, er svaret. Klippeknoldens navn, Sigiriya, står nu på vejskiltene, men jeg kigger stadig søgende i alle retninger. Klippen er godt 200 meter høj, så den kan vel ikke gemme sig helt i landskabet, tænker jeg, men faktisk må jeg erfare, at man skal forholdsvist tæt på dette forunderlige sted, inden den åbenbarer sig for én.

Skønmaleri med Gudernes farvepalet

Klippe Sri Lanka
Den forunderlige klippeknold, Sigiriya, ligger midt i tropegrønne omgivelser i det centrale Sri Lanka.

Jeg giver unægtelig et lille gisp fra mig, da jeg endelig får øje på klippen over trætoppene. Den er enorm. De stejle forrevne klippevægge er omtrent lodrette. Den er betagende. Ophøjet. Statelig. Et fabelagtigt eksempel på naturens underfundige kunstneriske sans og dens skødesløse leg med farver, former og storhed.

Faktisk så er den på visse steder stribet og minder mig fuldstændigt om alle de sjove fantasifulde klippeformationer i Phang Nga-bugten i Thailand og Vietnams ligeså berømte Halong-bugt, hvor enorme sandstens-horste i okkerrøde, hvide og sorte nuancer skyder lodret op gennem havoverfladen.

Sigiriya er oprindeligt formet af magmaen fra en uddød vulkan og bliver også kaldt for Løveklippen, fordi der på hver side af trappen for foden af klippen er to store udhuggede løvepoter med kløer.

Grotte med mennesker
Alene turen op til trappen, hvor man begynder på opstigningen af Sigiriya, er lidt af et eventyr. Man føler sig nærmest hensat til en bedre kulisse i en af Indiana Jones-filmene.

Hvor jeg, inden jeg så klippen, havde en lille trang til at bestige den, så er lysten til at nå højderne nu forsvundet. Jeg er ikke god til højder og slet ikke op ad en stejl, smal trappe. I stedet aftaler jeg med en tuktuk-chauffør, at han kører mig en tur rundt om Sigiriya, så jeg kan se den fra alle vinkler.

Her går det op for mig, at den ikke er den eneste klippe i området. Lidt længere væk troner et andet højdedrag, dog ikke nær så stejl eller farverig som sin berømte søster. Begge klipper kan bestiges. På toppen af Sigiriya findes en gammel klippefæstning med udhuggede bassiner, specielle helligdomme og naturligvis en overdådig udsigt.

Jeg er ikke så lidt træt af min højdeskræk i dag, men at se klippen fra alle verdenshjørner er også en tankevækkende oplevelse. Det giver et indtryk af, hvor stejl den er.

Hvis man vil helt tæt på Sigiriya, så skal man købe en billet på det lille museum ved indgangen på lige fod med dem, der vil bestige klippen. Jeg gik så langt op mod klippen, som jeg kunne. Det var en smuk, eventyrlig tur i sig selv, så man behøver ikke nødvendigvis at kravle til toppen for at få en god oplevelse. Selve naturen ved og omkring Sigiriya er storslået lige meget hvad.

Buddha-tilbedelse i pagt med naturen

Dambulla grottetempel i Sri Lanka
En af Sri Lankas otte Unesco-steder er det fascinerende Dambulla grottetempel, som ligger i nærheden af Sigiriya. Bygningen minder om en klosterlænge, der er bygget ind under et enormt klippeudhæng.

I umiddelbar nærhed af Sigiriya ligger Dambulla klippetemplerne, som også er på Unesco-listen og med god grund. Det er et fascinerende sted. Dambulla har været pilgrimsted for åndeligt søgende i århundreder, og det ligner et kloster, der er bygget under et kæmpemæssigt klippefremspring. Templerne ligger på en klippetop, men der er almindelige trapper, så langt de fleste kan gå derop.

Udsigten fra toppen af klippen er mageløs, da stedet ligger i et malerisk landskab af bløde bakker, og når man når slutdestinationen, kan man for alvor se klippemassivet, der ligger bag og henover klostret. Det ser ud som om, bygningen ligger i ly under klippetaget.

Blomster i alle farver
Duften af røgelse mikset med den sarte aroma fra lotusblomsterne er bare indbegrebet af Østen. Buddha skal glædes og tilfredsstilles, så der bringes nye dugfriske offergaver dagligt.

Der er fire-fem grotterum inde i klippen, men desværre var de lukket, da jeg var der på grund af en buddhistisk helligdag, men selve klostret set udefra er nu det hele værd. Det, jeg ikke fik set, var en masse buddhafigurer inde i grotterne og nogle efter sigende smukke og meget velbevarede vægmalerier. Det syn har jeg til gode.

Man kan gå rundt og kigge på den brostensbelagte plads foran klostret og iagttage munkene, der bringer røgelse og blomstergaver til Buddha. Man bekender sig ikke kun til buddhismen i klostret, der hænger også billeder af hinduguden Shiva.

Flinke munke

Naturen ved dambullatempel i Sri Lanka
Naturen omkring Dambulla-templerne er smuk og betagende. Under gåturen op ad trapperne til toppen af klippen, kan man holde pauser og betragte det grønne tropiske landskab.

Munkene er flinke og nemme at falde i snak med. De sidder enten ved indgangen til templet eller går rundt med deres røgelsespinde, som de sætter ved et stenalter, der er placeret under et stort træ i gården. Træet var den dag, jeg var der, dekoreret med flagrende kulørte bedeflag – ligesom på de billeder man altid ser fra Nepal.

Det er et smukt og fredfyldt sted med den ro, som findes oppe i højderne i tæt pagt med naturen.  Nedenfor klippetemplerne finder man en gylden stupa, og bagved den sidder der en kæmpemæssig buddha og overvåger det hele. Denne buddha er ikke så gammel, kun fra 1991, men ikke desto mindre imponerende på grund af sin gigantiske størrelse.

Guldbuddha ved Dambulla
Nedenfor Dambullas grottetempler finder man en stor pagode og Den gyldne Buddha, der er umulig at overse, da den er kæmpemæssig. Der er et lille museum inde i den forreste bygning.

Der er et museum indenfor, og går man op ad trapperne, kommer man op til en form for udsigtsplatform, hvor buddhisterne også bringer offergaver i form af blomster og frugt. Det meste bliver nu fortæret af aberne, der ivrigt vimser omkring.

Et fascinerende og mangefacetteret land

Jeg kunne naturligvis havde brugt meget mere tid i Dambulla-templerne, hvis der havde været åbent ind til grotterne. Der er masse af ting at se på i området. Alene omkring dette sted findes der mere end 80 grotter, så man kan sagtens få tiden til at gå, men det kræver nok, at man rejser på egen hånd og ikke er på en arrangeret tur, hvor man trods alt skal holde et tidsskema.

Mit overordnede indtryk af den indre del af Sri Lanka er, at der er enormt meget at se. For eksempel fik jeg ikke set byen Kandy, som jo skulle være et must, når man, som jeg, er historisk interesseret.

Smeltedigel med noget for enhver smag

Lyserøde åkander
Det skorter generelt ikke på æstetiske holdepunkter, når det gælder Østens flora. Her finder øjnene for eksempel hvile på en sart lotusblomst i en lille fiskedam ved klostret.

Der er som tidligere nævnt hele otte Unesco-steder og hele områder på øen, så der er nok at tage fat på, men det er også mit indtryk, at man er ret godt dækket ind, hvis man har set Dambulla og Sigiriya.

Disse to steder viser et hæderligt udpluk af de vigtige steder på Sri Lanka, hvis man ikke har så meget tid og gerne vil se nogle af de virkelig spændende ting. Dét der først og fremmest interesserede mig, og giver mig lyst til at tage tilbage, er at der er så mange interessante historiske steder, den kulturelle arv, naturen og det farverige udvalg af religioner og spiritualitet.

Sri Lanka gav mig indtryk af at være en smeltedigel på flere fronter. Det er et alsidigt og mange-facetteret land, hvor jeg synes, at man kan slå mange fluer med ét smæk. Næsten ligegyldigt hvad man har interesse for, har Sir Lanka noget at tilbyde, og det gør det til et attraktivt rejseland.

Transport til og i Sri Lanka

Røgelse på Sri Lanka
Der er noget helt særligt eksotisk og fremmedartet over Østens traditioner med at brænde velduftende røgelse. Den parfumerede røg stiger op til Guderne og giver dem velbehag.

Hvordan kommer man til Sri Lanka?

LOT Polish Airlines flyver fra både Billund og Kastrup over Warszawa til Colombo til en billetpris på mellem 4.000 og 5.500 kroner, afhængigt af hvornår man ønsker at rejse.

Hvordan kommer jeg til Dambulla og Sigiriya?

Man kan vælge at rejse til byen Kandy fra Colombo og bruge den som udgangspunkt for en tur til Dambulla og Sigiriya – så er man tættere på de to steder. Er man i tidsbekneb, kan det sagtens lade sig gøre at opleve de to steder på en dag. På en dagstur er man afsted fra morgen til ca. kl. 19.

Hvis man vil bestige Sigiriya, tager det to tre timer. Jeg gav ca. 600 kroner for hele turen, men det var også med ”privatchauffør,” fordi der kun var mig. Det kan nemt gøres billigere, hvis man melder sig på en gruppetur. Billetter til de to steder kan eventuelt bookes online.

Praktisk info

  • De fleste hoteller i Colombo kan arrangere ture til Dambulla og Sigiriya – vær helt sikker på, hvad der er med i prisen, før du betaler. Nogle gange er entréen med i prisen, andre gange ikke.
  • Tag solidt fodtøj på. Trapperne op til grotterne kan være fugtige og glatte og klippen ved siden af templet er rug og ujævn. Vær forberedt på at gå på mange trapper. Der er efter sigende omkring 1.200 trin op til toppen af Sigiriya. Du skal ikke ligefrem medbringe vandrestøvler, men i hvert fald sko med en god skridsikker sål.
  • Husk at tage vand med og eventuelt noget sødt, så du ikke går sukkerkold i varmen.
  • En let dagrygsæk til turen er at anbefale. Medbring solcreme og solbriller.
  • Der løber masser af aber rundt ved grottetemplerne, så pas på dine ting. De er enormt frække og ret nærgående. Lad være med at fodre dem eller snakke med dem. De er søde og sjove at iagttage og fotografere, men de kan nemt blive aggressive og stikke af med ens kamera, solbriller, hat osv.

OBS: Anette var inviteret til Sri Lanka af LOT Polish Airlines.

Læs også

Colombos charmerende religiøse landemærker

Penang Island – hele Asien samlet på et sted

fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *