Tranedans: I april måned sker der noget magisk. Op til 6.000 traner samles et sted for at holde pause og tage sig en svingom. Det foregår i Pulken ved Kristianstad, Skåne. Og det er syn, jeg aldrig havde drømt om at skulle opleve, så jeg føler mig meget heldig.

Et er at opleve Europas største fugl så tæt på, et andet er mængden af dem og et tredje er selve fænomenet tranedans. For traner kan faktisk danse som det ses på billedet herover.

Hver trane har sin helt egen dans og egne originale dansetrin. Nogle er gratiøse og yndige som balletdansere, andre grotesk morsomme, når de hopper en meter op i vejret og laver en piruette, mens de basker med deres enorme vinger. Der danses som forspil til parring, for at styrke båndene mellem de monogame fugle og deres familier, ja, selv traneunger tager små dansetrin, fra de er helt små.

Tranedans ved Pulken i Skåne
Tranerne kvidrer og skvadrer, danser og hopper ved Pulken. Foto: Sven Persson.

Hele herligheden foregår i sidste uge af marts, første uge eller to af april ved Pulken, to timers kørsel fra København, hvor man kan opleve de tusinder af traner og deres forunderlige tranedans. Tranerne gør holdt et par uger her på deres træk mod nord, næste stop er længere oppe i Sverige, i Hornborgasjön, hvor der kan være hele 20.000 traner ad gangen.

Men Pulken er dejlig tæt på Sjælland , og hvis du vil opleve noget ud over det sædvanlige, vil jeg anbefale dig at drøne op til Vattenriket, som området hedder. Det er sælsomt, sjovt og smukt.

Kom gerne tidlig morgen eller hen på eftermiddagen, hvor tranerne er mest livlige.

Besøg en dansk fuglemaler

Tæt på Pulkens Utemuseum, dvs. fugletårnet og pavillonen, hvor man kan stå og betragte traner, bor den danske kunstner og ornitolog Carl Christian Tofte. Han skaber de smukkeste tegninger, malerier og tryk af dyr, deriblandt tranerne. Besøg ham endelig i hans atelier/galleri.

Udover at være en fin kunstner, er Carl Christian også noget af en ekspert i traner. Han har blandt andet skrevet bøgerne ‘Tranedans’ og ‘Ørneflugt’. Du kan se mere på hans hjemmeside: Carlchristiantofte.blogspot.dk. Her er også kontaktinfo, hvis du vil vide, hvornår han holder åbent i sit galleri.

Eksempler på kunstneren Carl Christian Toftes skitser af de graciøse traner.
Den danske kunstner Carl Christian Tofte har direkte udsigt til tranerne fra sit vindue i Vattenriket. Hans tegninger er naturtro og meget levende.

Info

Pulken ligger i det område, der kaldes Vattenriket. Det er et område med masser af muligheder for at vandre, cykle, spise lokal lækker mad og finde fossiler. Se evt. mit indlæg: Smuk, sjov udflugt til Vattenriket.

Du kan også opleve elge, ørne og mange andre dyr i vores naboland. Se mit indlæg med overblik over diverse safariformer i Sverige – blandt andet ørnesafari.

fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

2 kommentarer til “Jeg anbefaler: Fortryllende tranedans i Skåne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *