Jeg har fundet en hajtand, der er 80 millioner år gammel! Og besøgt en gede-bondegård, set tusindvis af traner, besøgt et minislot, spist frokost rundt om bålet i en træhytte ved en sø og vandret rundt i et enestående område.

Alt sammen i og ved Vattenriket ved Kristianstad i Skåne. Her blot et par timers kørsel fra København er der så mange fine naturoplevelser året rundt, og selvom solen altid pynter gevaldigt på både humør og natur, kan man sagtens tage af sted nu. Her er inspiration til udflugter i området.

Mulighed for ørnesafari

Vattenriket er et såkaldt biosfære-område. En særlig status, som UNESCO tildeler områder, der er forbilleder for bæredygtig udvikling, og Vattenriket er en af Europas største biosfæreområder. Et smukt område.

Her er masser af vandre- og cykelruter, mulighed for at sejle ud på en tur med en naturguide, ørnesafari om vinteren og tranesafari i det tidlige forår.

Læs også mit indlæg om tranedans samt oversigt over safarityper i Sverige.

Begynd turen ved Vattenriket Visitor Centre/Naturum i Kristianstad, som er bygget ind i naturen, og har en enestående udsigt over området. Udover at lære noget om området, kan du booke ture og få info om forskellige vandreruter, og du kan sætte dig ind i en ‘U-båd’ og se en naturfilm, der giver illusionen af både at flyve over Vattenriket og dykke langt ned under vandet.

Gå i kloster

Kristianstad er opkaldt efter byens grundlægger, nemlig vores egen Kristian d. 4, som byggede byen som et fæstningsværk mod svenskerne. Byens regionsmuseum fortæller blandt andet om grundlæggelsen på en sjov måde, som børn vil elske.

Det er muligt at tage på bådsafari året rundt fra byen, se hjemmesiden: kristianstad.se, og kører du et par km. ud af byen, finder du et tidligere kloster, Bäckaskog Slott, fra 1200-tallet, som danskerne snuppede til fæstning i 1584.

Vandreruter ved minislot

En del af de bygninger, der tilhører Hovdala Slott (og ja, det er med to t’er).

Hovdala Slott er et kønt minislot fra 1500-tallet, hvor danskerne stadig sad solidt på Skåne. Slottet danner udgangspunkt for en masse vandreruter, der er guidede rundvisningerog en fin cafe, hvor man blandt andet kan få ‘fika’. Se mere her: Hassleholm.se.

Besøg også Hovdala Trädhus, nu du er der. Det er bygget oppe i træerne, har udsigt over Finjasøen fra den udendørs café, som holder åbent om sommeren.

Fossiljagt i Vattenriket

Bromölla er en lille by, som har noget så specielt som en glødende, engageret hobbypælantolog: Filip Lindgren. Han arrangerer ture ud til Kridthavet, hvor man kan gå på jagt efter sine egne fosssiler.

Og han har gjort det let for gæsterne ved at have en ordentlig bunke sand fra Kridthavet på en plads, hvor man kan tage sandet i en spand, sigte det hele i en balje vand og – forhåbentlig – gøre fund. Jeg fandt en del fossiler fra blæksprutter samt en hajtand – alt ca. 80 millioner år gamle. Det er alligevel en klat! Jeg troede, at det ville være kedeligt at kigge efter fossiler, men man bliver bidt af det, og sådan en lille hajtand gør faktisk stor lykke.

Her bliver der ledt efter fossiler ved feltstationen i Åsen. Foto: Tobias Delfin

Bromölla er meget stolt af sit kridthav, og er et godt mål for en udflugt med dinosaurinteresserede børn. Byen har en udstilling af bl.a. Tobias’ fossiler ved togstationen i ‘Havdrakarnas hus’, der er også en scanisaurus-skulptur på en torvet og et vældigt Tyranusaurus Rex-skelet som vægmaleri på Malverkets facade tæt på dette søde par.

Kridthavet ser trist ud, men det byder på mange skatte, fra dengang Skåne (og Danmark) var dækket af hav. 
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *