Vincent Van Gogh. Få kunstnere har samme genkendelsesfaktor som ham. Det berømte solsikkemaleri er kendt af alle og historierne om hans liv er blevet fortalt i adskillige film. Senest i “Van Gogh – Ved evighedens port”, hvor Willem Dafoe blev nomineret til en Oscar som bedste, mandlige skuespiller.

Fra den 30. april frem til november kan vi få en Van Gogh totaloplevelse på Kalmar Slot, kun fire timers kørsel fra København. Det bliver simpelthen muligt at vade rundt blandt og på hans malerier, der er blæst op på vægge og gulv med et fantastisk lyd og lysshow.

“Van Gogh Alive – The Experience” hedder udstillingen, som tager gæsten helt ind i malerens kunstværker. Stjernerne på maleriet “Stjernehimlen” funkler for eksempel og træerne på andre bevæger sig i brisen. Det lyder både kitchet og spændende.

“Det bliver en totaloplevelse at gå ind i Van Goghs verden her i ’Forbrända salen’, når den nyeste udstillingsteknik møder slottets smukke, historiske arkitektur. Og det bliver sjovt at overraske de besøgende med et nyt, moderne udstillingskoncept på et slot, der er 800 år gammelt”, lover slottets direktør Mimmi Mannheimer .

Personligt har jeg tænkt mig at drøne til Småland og opleve udstillingen på slottet. Jeg har besøgt Van Gogh-museet i Amsterdam flere gange, har beundret hans malerier på National Gallery i London og set Arkens udstilling sidste år. Der er ingen tvivl om, at dette bliver noget helt andet, og jeg forestiller mig, at det vil supplere hans kunstværker godt.

Om Vincent Van Gogh

Kunstmaleren, som vi alle er på efternavn med, blev kun 37 år. I hans korte levetid malede han godt 900 malerier, men opnåede kun at sælge et eneste. Han helt egen form for impressionisme faldt ikke i hans samtids smag. I dag regnes han for en af de mest betydningsfulde europæiske malere.

Van Gogh var hollandsk præstesøn, men gik ikke sin far i bedene. I stedet begyndte han en uddannelse som kunsthandler, som den stoppede efter en ulykkelig kærlighedsaffære, Herefter drev han lidt rundt, indtil han besluttede sig for selv at føre penslen i stedet for at sælge kunst.

Han havde flere sammenbrud i løbet af sit voksne liv, blandt andet var han indlagt et helt år i Sydfrankrig. Han kom sig aldrig efter den oplevelse og tog sit liv i sommeren 1890.

Van Gogh The experience udstilling på Kalmar Slot
Maleriet til højre malede Vincent Van Gogh to uger efter, han havde skåret sit ene øre af i 1889. I virkeligheden måler det 60×49 cm., men på udstillingen er det gengivet i enorm størrelse.

Information om udstillingen

  • Dato: 30. april-1. november 2019.
  • Pris: Skifter alt efter måned, laveste pris for voksne er 110 sv.kr., højeste 155 sv.kr.
  • Sted: Kalmar Slott, Kungsgatan 1, 392 33 Kalmar. Link: Kalmar Slott.
  • Transport fra København: Ca. fire timer både i bil og med toget. Toget (Ôresundståg) kører direkte til Kalmar Centralstation fra Hovedbanegården i København. Returbillet med tog koster ca. 400 kr.
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *