Foto: Koen Smilde Photography.

London og Paris har længe været favoritter blandt veninder, der vil til en storby for at shoppe, hygge, snakke og få kultureller oplevelser. Men jeg vil foreslå at kigge den anden vej og bruge en forlænget weekend på en venindetur i Amsterdam. Byen kan sagtens tage kampen op mod de store metropoler, og der venter utrolig mange gode oplevelser.

Her skal vi bo

I en husbåd: På hjemmesiden Houseboat Rental Amsterdam kan du booke værelser på husbåde. Det er en utrolig hyggelig måde at bo i Amsterdam på, og du kan få både luksus- og billigudgaven.

I kan også prøve airbnb, som formidler privates egne hjem til udlejning. Priserne er som regel yderst rimelige, og det er hyggeligt at bo privat. Se mere her: airbnb.com.

Det skal vi se

The Amsterdam Gallery er slået sammen med Amsterdam Museum. Her finder man blandt andet portrætkunst i alle mulige afskygninger. Foto: Fred Ernst Fotografie.

Mellem kongeslottet og Rembrandts hus finder I Amsterdam Museum. Det er et rigtigt godt sted at begynde, hvis man vil vide noget om byens historie og kultur. Museet har også særudstillinger året rundt. Frem til den 8. september kan man bl.a. se en modeudstillingen ‘Fashion Statements’.

Amsterdam har været Europas diamant-centrum siden det 16. århundrede, hvor jøder bragte deres håndværk med til byen.  I dag har byen adskillige diamant-virksomheder, som giver gratis rundture blandt de funklende stene. Her kan I følge diamantslibernes arbejde med at forvandle en grov klump til en mangefacetteret smykkesten.

Diamant-museet Diamant Museum Amsterdam tager entre, men er til gengæld mere oplysende end virksomhederne. Her fortælles diamantens historie trin for trin, og der er en udstilling af skønne stene – blandt andet fra det hollandske kongehus.

Husbåde i Amsterdam, foran bygninger

Museet ligger tæt på det vidunderlige Van Gogh-museum. Museet er et must see, ikke kun fordi Van Gogh er en af Hollands mest berømte malere, men fordi man går derfra med opløftet sjæl. Tænk, at der kan ligge så mange følelser i penselstrøg!

Van Gogh-museet ligger på Museumsplein, hvor man også kan se Rembrandts vidunderlige værker i Rijksmuseum samt moderne kunst og design i Stedjelik Museum. Sidstnævnte har en sjov detalje for danskere – nemlig Arne Jacobsens bestik og termokande.

Tropenmuseum bør også opleves. Det er et unikt museum i en af Hollands smukkeste bygninger. Egentlig blev det skabt for at vise udstillinger fra Hollands kolonier. I dag er der stadig permanente udstillinger fra for eks. Indonesien, men det er særudstillingerne, der for alvor rykker. Frem til september kan man opleve en kæmpe udstilling om Japan, en udstilling om pilgrimsfærd til Mekka og en om tings betydning for mennesker.

Seventh Nightmare på Cool japanudstillingen i Amsterdam. Foto: GION.
En hvid, enkel seng i et rum fyldt med farver og nuttede ting. ‘Colorful Rebellion – Seventh Nightmare’ hedder installationen, som er en del af udstillingen Cool Japan på Tropenmuseum. Foto: GION.

Bag navnet Tassen Museum Hendrikje gemmer der sig et museum for tasker, og taske-fetichister vil føle sig tæt på himmelen, når de går rundt i det privatejede museum. Her er punge tilbage fra middelalderen, tasker af kendte designfirmaer som Dior og Chanel samt en museumsbutik fyldt med tasker af enhver art.

Lyder det søgt? Det er det faktisk ikke. Go see! Museet ligger tæt på Rembrandtsplein, som er et hyggeligt torv omgivet af cafeer, hvor man kan sidde udenfor og drikke sin Heineken.

Cocktail-nydere vil elske et besøg på House of Bols. Bols er lavet på genever, som er hollandsk brændevin, og det findes i alle farver. På museet kan man dufte og smage på varerne og slutte af i spejlbaren med en drink som ‘Dutch bramble’ lavet af bartendere, der kan deres kram.

Her skal vi shoppe

Skal der shoppes, og det skal der nok, er de ni gader alias De Negen Stratjes, et hyggeligt sted at gå rundt og ose. Her er charmerende cafeer og små specialbutikker. Blandt de mere kuriøse er der en hel butik med skilte, en anden, der sælger masker og gamle postkort, en tredje, der udelukkende sælger paraplyer.

Der er også gode tøjbutikker, hvor man kan finde tøj, som ikke hænger på hver anden kvinde hjemme i Danmark. Find Prinzengracht og følg de små gadeskilte, hvor der står De Negen Stratjes under selve gadenavnene og gå så på jagt i de små gader. Læg også vejen forbi P.C.Hooftstraat, der er Amsterdams mest eksklusive shoppinggade.

Alle byens markeder er også værd at kigge nærmere på, for eksempel det enorme Albert Cuyp-marked i hipsterkvareret De Pijp, blomstermarkedet på husbådene i Singel Canal (husk at købe tulipanløg) og Nieuwmarkt markedet.

Amsterdam kanal
Cykler dominerer bybilledet, og man kommer hurtigere frem på cykel end med mange andre transportmidler.

Her skal vi spise

Når shoppelysten er slukket, kan I afslutte med en sen frokost på kunstneren Bilal Chalals cafe BIHB. Han har selv designet stedet, som ligger  i Keizersgracht – hjertet i af De ni gader.

Blandt de oplevelser i Amsterdam, der ikke er til at komme udenom (eller som er synd at gå glip af) er en middag på en god indonesisk rijstaffel-restaurant. Jeg kan anbefale Restaurant Blauw tæt på Vondelpark. Her er linket til deres hjemmeside: Blauw.

Momo er stedet at spise, hvis I have sofistikeret og velsmagende mad på et af byens hotte spisesteder. De laver en fusion af japansk og sydamerikansk mad, og resultatet er superlækkert.

Information

  • Indbyggere: 750.000.
  • Valuta: Euro.
  • Prisniveau: Samme som Danmark.
  • Transport: Iamsterdam city card giver fri adgang til en række museer og kan samtidig bruges som billet i sporvogne og busser. Der er 24, 48 og 72 timers-kort, hvor priserne er 290, 365 og 440 kr. Kortet kan købes i alle turistinformationer samt på hjemmesiden: Iamsterdam.

Læs også min guide til en familieferie i Amsterdam eller indlægget om Groningen, der er Hollands hyggeligste handelsby.

Annonce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *