Her får du opskriften på en skøn weekend i Tyskland, hvor du får set en masse uden at stresse.

Der er mange kønne byer i vores naboland, og tre af dem ligger kun ca. fire timers kørsel fra København og Aarhus. Hver især har lige det, som de fleste mennesker holder af, når de rejser: Kønne bygninger, hyggelige butikker, dejlige spisesteder og smukke omgivelser.

Faktisk er der overraskende meget at se og opleve til en billigere pris end herhjemme. Da det hele blot er et – langt – stenkast fra Danmark, er det oplagt at tilbringe en forlænget weekend i Tyskland, nærmere bestemt: Schwerin, Wismar og Lübeck

Første og største by: Lübeck

Hvide, gamle huse set på en weekend i Lübeck.

Den gamle hansestad Lübeck er især kendt for sine mange julemarkeder, men byen holder nu året rundt. Den er en charmerende blanding af pulserende shopping-by og gammeldags hygge i kønne, smalle gader. Middelalder tilsat det moderne.

Centrum for byen er det ældgamle rådhus fra middelalderen samt selve Rådhuspladsen, hvor der tit er torvedage. Rådhuspladsen er en smuk plads, hvor man levende kan forestille sig, hvordan det så ud i middelalderen med alle boderne og de handlende.

Går du derfra ned til Breite Straße, finder du masser af butikker og shoppingcentre. Der er mange små butikker, som er værd at se nærmere på. I skal unde jer selv at kigge ind i det gamle Löwen Apotheke, der både har de sædvanlige apotekervarer og mange lækre skønheds- og spaprodukter. Der er simpelthen så fint på apoteket med hvælvende lofter og vægmalerier.

I nærheden ligger Niedereggers cafe og butik. En marcinpan-himmel med hylder, der bugner af deres egne produkter – fra eksklusive gaveæsker til marcipanfigurer af frugter og dyr. Niedereggers er kendt for deres marcipan-cappuccino, som er en sød og sjov fornøjelse. Nøddekagen oppe på første sal er helt eminent.

Nøddekage og kaffe fra Niederegger i Lübeck
Niedereggers nøddekage er helt fænomenal.

Kønne, små gader med butikker

Nu går du videre ind i den gamle bydel med blandt andet. Engelsgrube, Engelswisch og Engelswisch, hvor folk boede som sild i en tønde i de knap så gode, gamle dage. I hvert fald var pladsen trang for de fattige i baggårdene. Husene ud til gaderne blev bygget af rige købmand, som lod opføre små bygninger til ansatte bagtil.

I dag er husene renoveret, men de snævre gader og bittesmå porte er det samme. Når man går på gaderne og ser de små passager ind til baggårdene, virker det som om, at det er private områder. Men det er faktisk tilladt at gå derind. Gør det! Der er en særlig stemning og de fleste beboere gør meget ud af at holde stilen.

Fra dette kvarter kan man gå ned til floden Trave og stå ombord på en af de mange flodbåde, eller sætte sig på en af cafeerne ved de gamle pakhuse og kigge ud på vandet. Husk også at runde Hüxstrasse, som har mange specialbutikker.

Højdepunkter i Lübeck

 • Den gamle bydel, som er på UNESCO’s verdensarvliste
 • Sejltur på floden
 • De fem enorme kirker: Domkirken, Maria Kirke, Marienkirche. Tysklands tredjestørste kirke, hvor ’Døden fra Lübeck’ kommer fra, Helligåndskirken, Sømandskirken Skt. Jakobi og St. Aegidien.
 • De små gader i den gamle bydel
 • Rådhuset samt Rådhuspladsen.
 • Buddenbrookhaus, hvor forfatterne Heinrich og Thomas Mann har boet.
 • Villy Brandts hus samt Günter Grass’ hus, der er forbundet via en have.
 • Hansemuseet, der er interaktivt og meget imponerende.
 • Byporten Holstentor fra 1478.

UNESCO-byen Wismar

Schwedenfest i den tyske by Wismar, som kan opleves på en weekend i Tyskland
Hvert år i august markerer Wismar deres svenske fortid med en Schwedenfest. Her genopføres historiske slag på autentisk vis med kavaleri, infanteri og artilleri og ved havnen er der bl.a. kapsejlads og ”svenskerløb”. Foto: Tourist-Information Wismar/A. Rudolph.

Før murens fald var Wismar en nedslidt, østtysk by, men sidenhen er byen blevet renoveret i alle ender og kanter. I dag fremstår den som den yndigste, lille dukkeby – ja, undskyld udtrykket, men det er sandt. Det historiske centrum er på UNESCO’s verdensarvliste og mere end 800 huse er fredet.  

Under rådhuset finder I en interessant udstilling om byens historie, og på rådhuspladsen troner den 700 år gamle bygning Der Alter Schwede.

Når man er i Wismar, skal man ned til havnen og gå en tur. Frokosten kan passende bestå af en hvedebolle med fisk købt i en af de mange fiskerbåde ved havnen. Men vær opmærksom på dette: Vælger du det mest traditionelle Fischbrot med sild, får du en ordentlig basse af en matjessild i en bolle blot tilsat et salatblad og løgringe.

Til gengæld er det billigt: En euro for en bolle med sild. Skal du have en finere fisk som laks, må du hoste op med endnu en euro, men det er stadig et billigt måltid. Og så er det hyggeligt at gøre som de lokale, når man nu er på weekend i Tyskland.

Højdepunkter i Wimar

 • Markedspladsen foran Rådhuset.
 • Museum under Rådhuset.
 • St. Marien Kirke og filmen om, hvordan den blev bygget i middelalderen.
 • Hanse Sektkellerei, som er en tysk ’champagne’-producent. Eller hvis du er til øl: Brauhaus, et gammelt bryggeri med guidede ture.

Schwerin med Torneroseslottet

Schwerin Slot der spejler sig i søen. Set på en weekend i Tyskland.

Denne by er hovedstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern og byens vartegn er Tornerose-slottet Schloss Schwerin.  Det er tydeligt at se, at Schwerin er et magtcentrum for regionen. Når du har været på rundvisning på slottet, hvilket er et absolut must, kan du spise frokost i slottets smukke have.

Slottet er ikke bare et museum, men også selve delstatens regeringsbygning, så det er kun muligt at se noget af slottet indefra. Men vær du glad for det, for der er nemlig over 100 rum!

Bagefter går du over broen mod det flotte teater Mecklenburgisches Staatstheater og videre op ad Schlossstrasse langs imponerende bygninger med delstatens ministerier. Vender du dig, kan du se søen og slottet i baggrunden. En virkelig wow-oplevelse! Hvis du ikke spiste i slottets have, må du endelig smutte forbi konditoriet Cafe Prag på Schlossstrasse. Især hvis du er til lækre kager og god stærk kaffe.

Byen har toppede brosten, smalle gyder og fredede, fine bygninger, så man kunne fristes til at tro, at denne by altid havde været rig og velholdt. Men efter 2. Verdenskrig forfaldt mange af de pragtfulde bygninger. Siden Schwerin blev hovedstad for delstaten i 1990, er der dog blevet renoveret i stor stil og det med nænsom hånd:

Gadeskilte med pudsige figurer, bindingsværk og skæve, charmerende huse. Det er tydeligt, at der er respekt om de gamle huse. Det er virkelig hyggeligt med stort H at være slutte sin weekend i Tyskland af med at slentre rundt i den historiske bydel Schelfstadt. Her vil I også finde Rådhuset, den enorme St. Nicolai kirke og markedspladsen Schlachtermarkt.

Højdepunkter i Schwerin

 • Schwerin Slot.
 • Staatliches Museum Schwerin, som blandt har værker af Rembrandt og Picasso.
 • Domkirken.
 • Sejltur på søerne, man kan både leje egen robåd eller skib og tage en tur i en af turistbådene.
 • Rådhuset og markedspladsen.
Bindingsværkhus i Schwerin set på en weekend i Tyskland.
Et skævt og charmerende hus i Schwerin, som er den yndigste by.

Afstande mellem byerne

Lübeck-Schwerin: 67 km.

Lübeck-Wismar: 63 km.

Schwerin-Wismar: 32 km.

3 kommentarer til “Weekend i Tyskland: Ferietips til tre byer på tre dage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *